Olej kokosowy – produkt pochodzenia ekologicznego

Olej kokosowy – produkt pochodzenia ekologicznego

Produkty pochodzenia ekologicznegoStosowany może być nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ charakteryzuje się szerokim spektrum właściwości pielęgnacyjnych. Olej kokosowy cieszy się dzisiaj dużym powodzeniem wśród wielbicieli naturalnej pielęgnacji ciała, twarzy i włosów – dlaczego warto mieć go również w swojej łazience?

Olej kokosowy pozyskiwany jest z kokosów i jako kosmetyk rozpowszechniony jest przede wszystkim w krajach tropikalnych. Teraz można również bez problemu kupić go w Polsce i przekonać się o jego zaletach. Ze względu na swoje właściwości może być uznany jako godny produkt pochodzenia ekologicznego, który używany jest jako balsam do ciała, odżywka lub maska do włosów, także można nakładać go na twarz i dodawać do wielu kosmetyków, poprawiając ich działanie.

Jak działa olej kokosowy?

Swoje bardzo dobrze właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim tłuszczom MCT, czyli trójglicerydom średniołańcuchowym oraz innym kwasom tłuszczowym, które penetrują i odżywają skórę, pozostawiając ją nawilżoną, gładką i miękką.

Najważniejsze atuty oleju kokosowego to:

  • wspaniałe nawilżenie, odżywienie i regeneracja skóry
  • szybka poprawa wyglądu skóry przesuszonej, łuszczącej się
  • dzięki zawartości kwasu laurynowego polecany jest osobom mającym trądzik
  • chroni skórę przed promieniami słonecznymi, jest odpowiednikiem kremu z filtrem SPF 10
  • przenika we włosy i odbudowuje je, dzięki czemu są mocniejsze, gładsze i piękniejsze
  • może być używany jako pasta do zębów i ma właściwości wybielające

Jak stosować olej kokosowy?

Jak już zaznaczyliśmy, olej ten może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Ma on postać stałą, jest wtedy trudny w rozsmarowaniu, dlatego też należy wcześniej rozgrzać go w rękach, by można było łatwo nałożyć go na ciało. Gdy olej kokosowy ma być nakładany na włosy, buteleczkę z olejem warto umieścić na chwilę w ciepłej wodzie, aż nabierze postać płynną. Można rozpuszczać go także w kąpieli wodnej. Taki produkt pochodzenia ekologicznego warto mieć po ręką, aby móc powiedzieć, że dba się o zdrowie na maksimum możliwości.

Efekty stosowania oleju kokosowego jako kosmetyk można zauważyć już od pierwszego razu – regularne stosowanie tego surowca powoduje, że skóra i włosy stają się coraz bardziej gładkie, lepiej nawilżone i po prostu piękniejsze. Co więcej, kosmetyk ten jest naprawdę niedrogi i dzięki temu, że jest tak wszechstronny, można zaoszczędzić także na kupnie innych artykułów. Olej kokosowy w czystej postaci można kupić przede wszystkim w sklepach z ekologiczną żywnością.

Sklepem internetowym, który zasługuję na uwagę jest -> http://ecoblueberry.pl